Follow:
BeYoutiful, Happy Tante Betsy dresses, Words of Wisdom

Being high sensitive with Susan

Hey girls als ik deze blogpost begin te schrijven over hoogsensitief zijn is het dinsdagmorgen 5.22 uur. Vorige week woensdag schreef ik al een blogpost dat we allemaal gevoelig zijn voor energie, Feeling energetic with Susan. Dat we energie krijgen van leuke dingen en dat je vast ook situaties (of mensen) kent die energie kosten. Vandaag wil ik bloggen over hooggevoelig zijn, een onderwerp waar je de laatste jaren steeds vaker om je heen over hoort of leest. Wie weet ben je het zelf wel en wist je het nog niet. Lees je vandaag weer gezellig met me mee.

Ik weet zelf niet of ik voorheen al extra gevoelig was voor energie. Ik weet wel dat ik door mijn niet aangeboren hersenletsel (cva) en zeker ook nog eens met jaren later mijn burn-out eroverheen, last heb van overprikkeling. Last hebben van meerdere geluiden om me heen, in gezelschap maar één gesprek kunnen volgen en het liefst de rust op zoeken of in ieder geval mensen die meer rust uit stralen. Ook dochterlief heeft door haar whiplash meer last van overprikkeling en er zullen vast wel meer mensen zijn die vanuit hun ziekte hier last van hebben.

Ziek zijn is ook iets dat enorm veel energie kost. We kennen het allemaal wel dat rust vaak het beste medicijn is om beter te worden. Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen, er zijn hele processen gaande in je lijf om je beter te maken. Vaak wordt je ook ziek omdat je teveel over je grenzen bent heen gegaan, dat het tijd wordt dat je beter voor jezelf leert zorgen. Je wordt soms letterlijk tot rust gedwongen.

Lieverds ik ben geen dokter en ben ook niet iemand die zich helemaal inleest over dit soort onderwerpen, dat kost mij gewoonweg teveel energie. Maar ik ben wel enorm dankbaar voor sites zoals Overprikkeling door een niet aangeboren hersenletsel en wat dat allemaal in houdt. Fijn om herkenning en ook een beetje erkenning te krijgen voor de onzichtbare gevolgen waar ik en anderen tegen aan lopen. Op het wereldwijdeweb vind je ook steeds meer sites en blogs waar men dieper in gaat op hoogsensitief zijn. Dus eigenlijk ga ik ook niet dieper op dat thema in wat het allemaal inhoudt.

Wat ik me de laatste tijd meer en meer begin af te vragen is dat we in feite allemaal hoogsensitief geboren worden. Maar dat wij vroeger als kinderen veel meer moesten en daardoor veel verder af staan van ons hoog gevoelig zijn als mens. Vroeger was men als ouders veel strenger en zeker ook op school, waardoor je je al snel als kind moest aanpassen aan alles wat moest. En dus verder af kwam te staan van wie je in wezen bent. Die zoektocht van bewustwording maak je vaak pas later in je leven. Dat je gaat ontdekken wie jij bent, onder al die lagen van wie je van de buitenwereld moest zijn.

Kinderen van tegenwoordig mogen vaak veel meer zichzelf zijn en staan daardoor vaker ook nog veel beter in verbinding met hun ware zelf. Wie weet ben je zelf in de gelukkige omstandigheid geweest dat je bent opgevoed door ouders die in de jaren 70 meer vrijgevochten waren. En sta jij daardoor veel meer in verbinding met jezelf, wie je bent en wie je altijd hebt mogen zijn. En sta je daardoor wellicht dichterbij je kern en jouw hoogsensitiviteit.

Ik heb meer vanuit mijn overlevingsmechanisme geleefd omdat ik opgegroeid ben in een onveilige jeugd. Ik ben als kind al sterk in mijn schoenen gaan staan. Eigenlijk heb ik geleerd dat het bij mijn vader eigenlijk nooit goed genoeg was. Gelukkig was mijn moeder wel heel liefdevol en mochten we ook echt wel onszelf zijn. Maar toch hebben mijn broer en ik ons beiden aangepast in ons gezin om niet tot last te zijn, zodat er geen vervelende gevolgen kwamen.

Weet je lieverds ik ben de afgelopen jaren ook gaan inzien dat ik ook kwetsbaar mag zijn, dat het juist heel krachtig is om je kwetsbaarheid te tonen. En jullie zien wel aan me dat ik al beter in mijn vel zit, maar ik merk zelf wel dat er nog veel stress en verdriet aan de oppervlakte zit. Ik heb mijn oude beer terug en onlangs vertelde iemand me dat daar heel veel oud verdriet in zit. En dat ik die wellicht nog even in de zak moest laten waar hij nog in zat. Omdat hij wel eens veel verdriet met zich mee kon brengen of dat er wel eens veel verdriet kon loskomen door de confrontatie aan te gaan.

Vandaag merkte ik dat ik na mijn wandeling in het bos opeens verdrietig was. De tranen kwamen los en ik had behoefte aan een dikke knuffel en nam de grote beer die bij ons in de huiskamer staat. Daarna heb ik het aangedurfd om mijn oude beer uit de zak te halen en hem te knuffelen. Ik heb hem bedankt voor alle dikke knuffels en voor alle liefde die hij me als kind gegeven heeft. Dat hij me jarenlang tot steun is geweest en dat ik innig van hem gehouden heb. Maar dat het nu tijd was om dat verdriet los te laten. Dat er nu plek is om met een vreugdevol hart door het leven te gaan.

Ik ben door alle omstandigheden in mijn leven en doordat ik veel in mijn hoofd zit dus wat verder af van mijn ware ik. Want er zit nog zoveel meer in mij, gelukkig kom ik meer en meer tot rust en zal ik steeds beter leren omgaan met mijn hooggevoeligheid. Iets dat naar mijn idee dus in iedereen zit. Wij zijn als mensen tot zoveel prachtige dingen in staat. Wij hebben allemaal stuk voor stuk kwaliteiten en zijn van nature zulke sterke wezens. Wat zou het mooi zijn als we allemaal in verbinding staan met wie we werkelijk zijn. En met ons allen heerlijk ons licht over deze wereld gaan stralen.

Dus lieverd ga in je kracht staan en je mag je daarbij gerust kwetsbaar opstellen. Dat is net mooi, dat jij gewoon heerlijk jouw ware zelf kunt zijn. Heerlijk zijn wie je bent, niks mooiers als dat. Je hoeft niet op te kijken naar de ander dat die wellicht iets beter kan of beter lijkt. We hebben allemaal onze kwaliteiten, dus wees heerlijk jezelf zo goed als je nu kunt. En als dit soort blogposts met je resoneren groei dan lekker met me mee. Straal heerlijk met me mee. Wandel gezellig mee en samen maken we de wereld iedere keer een beetje mooier.

Lots of love from Susan

PS Je ziet weer wat foto’s uit de oude doos, enkele deelde ik al eerder. En je ziet mijn OOTD Dress Tweety Green (SS2016) met daaroverheen mijn wollen Tante Betsy vest, Cardigan Rose Green. Ik draag een Aqua groene Pamela Mann Curvy Super Stretch panty en mijn Kobalt ZOO Adventure outdoor laarzen / mijn ‘Tante Betsy’ cowboy boots en mijn Daily Bag van Urban Hippies. Onder de links vind je reviews mocht je daar in geïnteresseerd zijn.

En oh ja ik typte vandaag verder aan deze blogpost ;).

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

17 Comments

 • Reply Bouke

  Zo waar wat je schrijft… zoveel mensen die door het leven ver van hun gevoel geraakt zijn.
  En overleven i.p.v. leven. Soms lukt het niet anders, zitten de omstandigheden niet mee…

  Ik gun het iedereen om te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Je tekst zou zo van mij kunnen zijn… het is de missie van mijn praktijk (BijBouke.nl)

  Ik weet zeker dat je alle laagjes die nodig waren los aan het laten bent. Steeds meer en meer jij zoals jij wil zijn. Een dikke zoen omdat jij jij bent en zo heerlijk en eerlijk verteld over jouw leven. Lef!

  Veel liefs, Bouke

  10 april 2019 at 19:41
  • Reply Happy Susan blogger

   Wow wat een mooi levensdoel heb je en wat mooi dat je dan vanuit je eigen praktijk doet. Dat er maar meer en meer mensen heerlijk gaan doen wat ze hier horen te doen en we de mensheid samen naar een dieper mooier niveau mogen brengen.
   Ik ga zeker eens op je website https://bijbouke.nl/ kijken. Wow wat sta je daar heerlijk stralend op in je mooie blauwe Tante Betsy Carmen Butterfly Roses jurk. Prachtig en ook je tekst, heel mooi! Dat je maar heel veel mensen mag helpen om bij hun kern te komen. Dikke knuffels??

   11 april 2019 at 09:17
 • Reply Alexsandra Stegeman-kok

  Een openminded blog zoveel herkenning. Zoveel overeenkomsten alleen had ik het niet moeilijk met opgroeien. Heb wel even een slik momentje gehad wat heb jij een hoop moeten doorstaan. En wat ben je een mooi mens geworden. Jouw kaart heeft mij veel goeds gebracht ik heb gebroken met mensen die te veel energie pakte en die te bazig waren over mij. Het geen wat wel lijden tot nu 4 dagen beroerd op de bank rug die niet wilt. Maar goed dat komt straks wel weer goed. Ik wil je wel even laten weten hou de postbode goed in de gate en takkel hem als je hem ziet?. Want ook de engelen hebben wat moois in het vergiet voor jouw?????

  10 april 2019 at 20:12
  • Reply Happy Susan blogger

   Oh wat ben je toch een lieverd en dat kaartje heb ik met liefde voor je getrokken. Mooi dat je zo goed voor jezelf zorgt en okay nu dus even letterlijk plat ligt ivm je rug. Blijf goed naar jezelf en je intuïtie luisteren lieverd en vraag om hulp ?.
   Ennuh op orakels.net kun je ook zelf een kaartje trekken mocht je daar behoefte aan hebben. De beschrijving van de kaarten komt precies overeen met de echte kaarten. Op andere sites maken ze er wel eens hun eigen omschrijving van. En oh spannend ik ga alvast voor de brievenbus zitten whahaha. Nee dochterlief komt vandaag, gaan wat creatief zijn en samen naar haar therapeut. Wat vragen proberen te beantwoorden over vroeger ;). Dikke knuffels??
   Deze zijn echt heel zuiver en mooi, speciaal ook voor hooggevoelige mensen; https://www.orakels.net/tarot/beschermengelen-tarot

   11 april 2019 at 09:09
 • Reply Rebecca van Barneveld

  Bedankt voor deze blog Susan, die had ik blijkbaar even nodig….!
  Wow, en zo waar.
  Liefs, Rebecca

  10 april 2019 at 20:20
  • Reply Happy Susan blogger

   Dikke knuffels voor jou lieverd en met liefde gedaan. Eigenlijk had ik een hele andere kant met deze blogpost willen opgaan ;). Doe ik dat weer een volgende keer hihii. Dikke knuff??

   11 april 2019 at 09:01
 • Reply Alexandra

  Mooi blog Susan. Heel herkenbaar voor een hooggevoelige als ik. Je kwetsbaar opstellen en kwetsbaar durven zijn is inderdaad krachtig en daar kunnen zulk mooie dingen uit voortkomen. Ik lees nu voor de tweede keer het mooie boek hierover van Brene Brown: De Kracht van Kwetsbaarheid. Een aanrader.

  10 april 2019 at 20:30
  • Reply Happy Susan blogger

   Dankjewel lieverd voor je mooie tip. Ik ga haar onthouden! Dikke knuffels??

   11 april 2019 at 08:59
 • Reply Monique den boer

  Lieve Susan, zo herkenbaar wat jij schrijft en bij mijn vader kon het vroeger ook nooit goed genoeg zijn en een eigen mening hebben mocht ook niet nu denk ik wel eens had ik mijn eigen zin maar doorgedauwd maar ja das altijd achteraf. Wat een gave foto zeg met je zevenmijlslaarzen. Je komt er wel Susan het kost alleen tijd❤️ Lieve groetjes van monique den Boer uit Dordrecht

  10 april 2019 at 20:36
  • Reply Happy Susan blogger

   Hihi ja die is zo leuk hè in de legerkistjes van mijn vader. En ik ben er al hoor en iedereen is daar nu waar ze moeten zijn. Mettertijd leren we en evolueren we en mogen we oude stukken helen. Ik schreef al net bij Gerda dat ik het meer als voorbeeld stelde om te laten zien dat we allemaal hoogsensitief geboren zijn en door omstandigheden in het leven wellicht verder van onze kern zijn afgeraakt. Beetje bij beetje mag er wat aan de oppervlakte komen en wellicht ook een keer dat de sluizen open gaan. Het mag er allemaal zijn ;). Dikke knuffels??

   11 april 2019 at 08:58
 • Reply chucky1012

  Heel erg herkenbaar….
  Fijn hoe jij deze mooie post had geschreven….
  Ik herken mezelf hierin….

  Xoxo

  10 april 2019 at 21:25
 • Reply Ger da

  Hoi lieve Susan,

  Ik heb het even laten afweten, reageren op je blogs, maar ben er nog steeds hoor.
  Wat een mooie maar emotionele blog, dit raakt een kern van waarheid. Gebeurtenissen van vroeger diep weggestopt, ook omdat de relatie nu met mijn vader stukken beter gaat, heel goed zelfs, maar nu kwam het toch weer boven drijven. En ben ik héél blij waar ik nu sta, heeft lang geduurd, maar hé, beter laat als nooit. Dus er uit gooien het oud zeer, doet pijn geeft verdriet, maar daarna voelt het alleen maar lichter.
  Dikke knuffel ?

  11 april 2019 at 08:10
  • Reply Happy Susan blogger

   Hey lieverd ja mijn broer en ik hebben ook allebei een goede relatie met mijn vader. De omstandigheden zijn veranderd, mijn ouders zijn inmiddels al 20 jaar geleden gescheiden. Ik heb het naar hem er nooit uitgegooid, heeft geen zin, wie weet ooit.
   Ik heb altijd respect gehad (en heb ik nog) voor mijn ouders, wetende waar ze vandaan komen en wetende dat ze ieder op hun beurt hun best hebben gedaan in hun opvoeding. Het is ook niet dat ik me er zo verdrietig over voel, maar ergens diep in me zit het wel nog verstopt. We gaan het zien of het met therapie eruit mag komen. Ik heb ook heel veel gehad aan de sessies die ik met Tamara gedaan heb waarbij ik terug in de tijd ging.
   Het is meer dat ik het wilde delen om te laten zien dat we eigenlijk allemaal hoogsensitief geboren zijn en dat we door omstandigheden verder van onze kern zijn komen af te staan ;). Dikke knuffels??

   11 april 2019 at 08:54
 • Reply Wilma Rommelse

  Mooie diepgaande blog. Bewuster leven en juist jezelf durven tonen zorg voor zoveel meer fijne energie ?? Heel herkenbaar allemaal en deze blog zo waar. xx
  Dank je wel weer voor zo’n fijne blog

  11 april 2019 at 11:09
 • Reply Monique

  Wat een mooie en herkenbare blog, zoals ook voor veel anderen. Met 2 high sensitive kids waarvan er 1 ook daardoor een depressieve stoornis heeft is ‘t best lastig om in m’n eigen kracht te blijven staan. Gelukkig met de goede hulp van GGZ is m’n mannetje er weer. Nadat ik vorig jaar zelf een burnout heb gehad en m’n vader ben verloren, ben ik steeds meer in mezelf gaan geloven en daardoor in positieve zin ontwikkeld. Samen met m’n 2 boys zijn we de 3eenheid hoog sensitive thuis. Gelukkig laten man en dochter ons zijn wie we zijn en hebben we allemaal de ruimte om ons te ontwikkelen. Wat fijn om hier je blogs met neer diepgang te volgen! Liefs monique

  17 april 2019 at 08:01
 • Reply Annette Elias

  Zo veel herkenning! Ik kan hier wel 20 dingen schrijven om aan te geven hoe veel ik van mezelf in je tekst teruglees, maar ikweet niet eens waar ik moet beginnen. Mooi omschreven…

  17 april 2019 at 11:12
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.